Bespaar nu en haal het zelf op!
Betaalbare bezorging in bijna heel Nederland
Eigen winkel al meer dan 30 jaar
Beoordeling Review Logo9,1 door klanten @ Kiyoh
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Bespaar nu en haal het zelf op!
  Betaalbare bezorging in bijna heel Nederland
  Eigen winkel al meer dan 30 jaar

  Uitleg over de energielabels

  Op veel apparaten zit een energielabel.
  Dat laat in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie.

  Wat betekent het energielabel op apparaten?

  Op veel elektrische apparaten zit een energielabel. Dat laat in één oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Ga je een apparaat kopen? Kies dan voor een donkergroen label.

  We leggen uit waar je op kan letten.

  Het energielabel is een verplicht informatielabel van de Europese Unie. In onze (web)winkel krijg je met de letters A tot G en met kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van koelkasten en vriezers, vaatwassers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies.

  Bij sommige apparaten (bijvoorbeeld ovens, wasdrogers) kunnen er ook plusjes achter de A staan: A+++ is dan vaak het zuinigste label.

  Behalve de letter en de kleur staat er nog meer informatie op het label, bijvoorbeeld over het stroomverbruik, waterverbruik, de grootte van het apparaat en hoeveel geluid het maakt.

  Daarmee kan je verschillende modellen nog beter met elkaar vergelijken.

  Vanaf 1 maart 2021 nieuw energielabel

  Koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies hebben vanaf 1 maart 2021 een energielabel dat loopt van A tot en met G. Deze apparaten hebben dus geen plusjes meer achter de A. Het nieuwe label is vanaf 1 maart 2021 in de winkel te zien: (web)winkels hebben een paar weken de tijd om de oude labels te vervangen.

  Bekijk de video over het nieuwe energielabel.

  Waarom een nieuw label?

  Apparaten worden steeds zuiniger. Daardoor kwamen er steeds vaker plusjes achter de A te staan: hoe meer plusjes, hoe zuiniger het apparaat. Veel apparaten hadden al A+++-modellen. Maar al die plusjes waren voor veel mensen onduidelijk. Daarom heeft de Europese Unie besloten om het label weer van A tot en met G te laten lopen. Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten veel apparaten al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label kunnen fabrikanten het goed laten zien als hun apparaten nóg zuiniger worden.

  Vanaf 1 maart 2021 geldt het nieuwe label voor: koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en beeldschermen. Voor lampen gaat het op 1 september 2021 in. Andere apparaten - bijvoorbeeld airco’s, ovens en wasdrogers - volgen later. Die apparaten houden voorlopig dus nog het label met de plusjes.

  Tot december 2021 nog in de winkel

  In de winkel kan je tot december 2021 nog koelkasten, vriezers, wasmachines, vaatwassers en televisies met het oude energielabel (met plusjes) tegenkomen. Het oude label is namelijk nog toegestaan op apparaten die voor 1 november 2020 op de markt zijn gekomen maar die na die datum niet meer nieuw worden gemaakt. Die modellen verdwijnen vanzelf van de markt en daarom hoeft de fabrikant daarvoor geen nieuw label te maken.

  Labels vergelijken

  Wil je een oud en nieuw label met elkaar vergelijken? Kijk daarvoor op de webpagina van het apparaat: daar laten we als het kan steeds een vergelijking zien. 

  Hoe komt een apparaat aan een energielabel?

  In wetgeving van de Europese Unie staat welke informatie op het energielabel moet staan, bijvoorbeeld over stroomverbruik en waterverbruik. Om die gegevens te verkrijgen, doet de fabrikant bepaalde standaard metingen. Daarmee zijn verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij wasmachines altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met het eco 40-60 programma met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel (daar wordt een gemiddelde van genomen).

  De fabrikant voert de metingen zelf uit en zet de informatie op het energielabel. Het label wordt meegeleverd in de doos van het apparaat. De winkelier moet het label ook op het apparaat plakken, in de webshop moet het bij de gegevens staan.

  Meer weten? Check de QR-code

  Op nieuwe energielabels staat ook een QR-code. Als je die scant, kom je op een website waar je nog meer informatie over het apparaat kan vinden.

  Controle op energielabels apparaten

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of het energielabel klopt: ze voert controles uit waarbij ze kijkt of het etiket in de winkel op de juiste manier wordt getoond. Ook doet de NVWA tests om te controleren of de waarden die de fabrikant heeft opgegeven en die op het etiket staan, kloppen.

  Ook apparaten zonder energielabel

  Niet alle elektrische apparaten hebben een energielabel: kookplaten, decoders en computers bijvoorbeeld niet. Dat wil niet zeggen dat die apparaten niet zuinig hoeven te zijn. De Europese Unie heeft steeds strengere eisen voor energiezuinigheid (het ‘eco-design’). Daardoor zijn heel veel soorten apparaten de afgelopen jaren flink zuiniger geworden. Maar een energielabel heeft niet bij alle apparaten evenveel zin, bijvoorbeeld als er voor de consument niet zo veel te kiezen valt.