Bespaar nu en haal het zelf op!
Betaalbare bezorging in bijna heel Nederland
Eigen winkel al meer dan 30 jaar
Beoordeling Review Logo9,1 door klanten @ Kiyoh
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Bespaar nu en haal het zelf op!
  Betaalbare bezorging in bijna heel Nederland
  Eigen winkel al meer dan 30 jaar

  Informatie over de energielabels geleverd bij ovens

  In het algemeen geldt: hoe kleiner een oven, hoe minder energie hij verbruikt. Aan het energielabel zie je hoe zuinig een apparaat is vergeleken met ovens van dezelfde omvang. Er is een energielabel voor zowel elektrische ovens als voor gasovens. De zuinigste ovens hebben energielabel A+++.

  Het energielabel  voor ovens loopt van A+++ tot en met D. Ovens die nieuw op de markt komen, moeten minimaal energieklasse B hebben. Vanaf 2020 moet dat minimaal energielabel A zijn. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan vooral naar het energieverbruik per cyclus. Daaraan kun je zien of bijvoorbeeld een grote oven met een goed label in het gebruik zuiniger is dan een kleinere oven met een iets minder goed label.

  In de winkel kun je bij elektrische ovens naast het nieuwe energielabel ook nog het oude energielabel tegenkomen. Bij het oude label loopt de schaal van A tot en met G. De labelklassen zijn niet gemakkelijk ‘om te rekenen’ naar de nieuwe labels, maar het vebruik per cyclus is wel vergelijkbaar.

  Energielabel toegelicht

  Op het energielabel vind je informatie over de energie-efficiëntie en het energieverbruik in kWh of MJ per cyclus. Het pictogram geeft aan of het gaat om een elektrische oven (snoer met stekker) of een gasoven (gasvlammetje).

  Het energielabel is relatief: het geeft aan hoe zuinig de oven is met energie vergeleken met andere ovens van eenzelfde formaat. Daardoor kan het voorkomen dat een kleine oven met energielabel A toch minder energie gebruikt dan een grotere oven met energielabel A+. Je kunt daarom het beste kijken naar het aangegeven energieverbruik in kWh per cyclus, en dan vooral het verbruik van de functie die je het meest gaat gebruiken: hetelucht (pictogram met ventilator) of 'gewoon' (pictogram met streep onder en boven). Twijfel je tussen een even grote oven op gas of op elektriciteit, dan kun je wel de labelklasse vergelijken.

  Combimagnetrons, stoomovens, kleine ovens of draagbare ovens hebben geen energielabel.